2019. október 8., kedd

Salétrom a falon

A salétromosodás az esetek jelentős hányadában az épület alapján indul, és onnan terjed felfelé a falon. A salétromos fal kialakulásának egyik előjele a dohos szag és a fal alkalmankénti vizesedése. A salétrom megjelenését a hiányzó, vagy sérült alsó vízszigetelés okozza. A víz a talajban jelenlévő sókat feloldja és felszivárog velük a falazat alsó részébe.


Ott azután a víz elpárolog, de az ásványi sók salétrom formájában megmaradnak. A folyamatos szivárgás következtében a vakolat tönkremegy és leválik.

Honnan jönnek vajon ezek a rút, fehér foltok, amik a falon éktelenkednek? A talajból felszivárgó víz hozza magával az oldódó sókat, és hagyja maga után a salétromos fal formájában. Maga a látvány sem szép, de idővel málló, sőt leomló vakolat, szerkezeti problémák és az egészségünkre veszélyes penészgombák megjelenése lesznek a következmény. Mert nekem még az is kérdés, hogy a nitrátból csinál-e a hangyasav formiátot, vagy a citromsav citrátot. A sérült, salétromos falon található vakolat, burkolat már nem menthető meg, mindenképpen gondoskodnunk kell annak cseréjéről.


Gondolnunk kell azonban arra is, ha csak a sérült részeket javítjuk, azzal nem szüntetjük meg a kiváltó okot, így a falszigetelés, injektálás elengedhetetlen beavatkozás. Mit tehetünk a salétromos, sókivirágzott fallal? Salétrom , sókivirágzás, penész, alga, moha?

Ma már nem legyőzhetetlen ellenség! Feltételezem, hogy Ön már kipróbált sok csodaszert, de azok nem működtek, sőt sokszor csak rontottak a helyzeten. Mi olyan fegyvert adunk az Ön kezébe, amivel sikeresen vívhatja meg csatáját a minden baj okozójával, a vízzel szemben. A falból a víz párolgással eltávozik, növeli a szobák páratartalmát és a falon hátrahagyja az ásványi sókat, ami salétrom formájában jelenik meg a fal felületén. Tehát a vakolatban lévő salétromosodás tulajdonképpen a feldúsult ásványi sók miatt málló fal, pergő vakolat.


A probléma elhanyagolása esetén akár méteres magasságba is „felszökhet” a salétromosodás a falon. Ahogy meglátjuk az első jeleket, mint például a lepergő vakolat, az elszíneződött fal, azonnal érdemes cselekednünk, még mielőtt sérül a fal teljes szerkezete. Valamilyen módon le kell söpörni róla a kivirágzást.


A falak a talajból felszálló nedvesség, vagy szivárgó vízvezetékek miatt kezdhetnek el salétromosodni. Nem csak a falszerkezet károsodik, hanem a beltéri faszerkezetek és a bútorok is. A dohos szag ráadásul beivódik a bútorokba, szőnyegekbe, függönyökbe, de még a szobában tárolt ruhákba is.


A falakban megmaradó nedvszívó és átkristályosodó salétrom károsító hatásai közismertek, pl: nedves foltok a fal felületén, vakolatlazulás és leomlás , pikkelyesen leváló festés, salétrom kivirágzás, stb. Tulajdonképpen arról van szó, hogy annyira masszív a szigetelőanyag, hogy semmi levegőt nem enged át, így a pára a falon csapódik le, ami penészedéshez vezet, amit a szellőztetés hiánya csak tetéz. A lakásban rengeteg pára termelődhet a teregetésnek, felmosásnak, mosogatásnak, zuhanyzásnak köszönhetően.


Mi lehet az a falon ? A falon belül a szobában ilyen csillogó jégkristály szerű foltok jelentek meg. Könnyen letörölhető. Penész, vagy ilyen a salétrom ?

Parketta a falon és a plafonon: így lehet álomszép lakásdísz a padlóburkolatból - Időnként a lakás belső terének átalakításához olyan hétköznapi dolgokat használnak, amik végig a szemed előtt voltak. Jobban mondva, a lábad alatt. A kanapé és a szövetek megmentője. A bórax nemcsak az eldugult lefolyók tisztításában segít, hanem a penész elleni harcban is.


Ha nem szeretne több pénzt költeni felesleges penészmentesítő eljárásokra, ha már holnap tudni akarja, hogy mi a végleges megoldás a problémájára, ha nincs kedve hetente új és újabb jó szándékú szakember egymásnak teljesen ellentmondó véleményén és javaslatán töprengeni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések