2016. szeptember 13., kedd

Penészedik a fal

A fal penészesedése jelentkezhet az épület rosszul szigetelt részein (hőhíd), párás helyeken (fürdőszoba, üzemi konyha), rosszul szellőztetett lakásokban egyaránt. A penész veszélyezteti egészségünket, élelmiszerüzemben ronthatja az előállított termék minőségét és nem utolsó sorban esztétikailag is hátrányos. Ehhez hasonlóan falfelületen is előfordulhat lecsapódás, ha nem megfelelő szigetelésű a fal, vagy például nyílásáthidalók esetén, azokon a pontokon ahol úgynevezett hőhíd keletkezik. Tehát, ha például a bútorok mögött penészes a fal , akkor elhúzzuk őket onnan.


A hőhíd olyan felület aminek jobb a hővezetési képessége mint a környezetének, amiatt télen jobban lehűl. Egyik ilyen hőhíd tapus, amikor több épület szerkezeti elem kapcsolódik egymáshoz (pl. külső fal - födém).

A jobb hővezetésű rész télen erősen lehűl. Ez a két zóna egymástól teljesen FÜGGETLEN problémákra utalhat. Penészedik a fal , mit lehet tenni?


Mióta leszigetelték kívülről a házat (tömbház) azóta évről évre jobban penészedik a konyha és a fürdő. Gondolom ez az oka. Hiába van bukóra nyitva télen is a konyha ablak, még így is nagyon párásodik.


Pereg a vakolat és mállik a fal ? A nedves falak reumát, ízületi bántalmakat, asztmát, allergiát is okozhatnak!

Ha azt gondolja, hogy nincs kedve megmászni a következő lépcsőfokot az értelmetlen penészmentesítő beruházások létráján, akkor (a bal oldalon látható kék gombra kattintva) hívjon engem, hogy megtudhassa miért penészedik , és mi lesz rá a VALÓDI megoldás! Ezért emelkedik fűtési költsége is! Nemcsak a szellőztetés hiánya és a pára miatt ütheti fel a fejét a makacs penész.


A kanapé és a szövetek megmentője. A bórax nemcsak az eldugult lefolyók tisztításában segít, hanem a penész elleni harcban is. A páralecsapódásból származó penészedés a legtöbbször a már említett fal és padló találkozásánál (általában a lábazat nem megfelelő szigetelése miatt), a fal és a mennyezet találkozásánál (a koszorúnál, ha a hőszigetelést nem vitték az ereszdeszka fölé), az ablakok fölött az áthidalók vonalában, az ablakok körüli belső fali oldalon alakulnak ki. A hidrogén-peroxid az egyik legjobb tisztítószer, alkalmazhatjuk háztartási foltok eltávolítására, de a fogakat is fehérré varázsolhatjuk segítségével. Az alábbiakban három olcsó, de igencsak használható tippet találhatunk.


Télen a fal külső oldalán leesik a vakolat, mivel a falban megfagyó víz, fizikailag teszi azt tönkre. A Fürdőszobában a penész kezdett elterjedni, amit kezelek penészirtó szerrel. Sajnos azért terje mert magas a páratartalom, de nem tudom miért.


Rendszeresen szellőztetek, de még így is magas a páratartalom, még úgy is, hogy nem fürdünk, zuhanyzunk. A belélegzett levegőnek van egy láthatatlan tulajdonsága: a hőmérséklettől függően nagyon sok nedvességet képes felvenni. C hőmérsékleten és 1-os légnedvesség mellett 1g vizet tud megtartani vízpára formájában. Még egy jellemző eset: amikor az utólagos homlokzati hőszigetelés után, radiátoros, gáz központi fűtésnél, szinte mindenhol penészedik a lakás.


Mennyezeten, falakon – különösen bútorok és falburkolatok mögött –, az újonnan beépített (faltól-falig) konyhapult mögött és alatt szabályosan folyik a víz. Ezzel a szigetelő szerkezettel nem árt a sarkoknál befordulni, mert az ún. A belső szigetelés a fal hidegérzetét megszünteti, ott már penészedés sem lép fel, de sajnos megvan annak a veszélye, hogy a hőszigetelő szerkezet belsejében, a hideg falon páralecsapódás keletkezik.

Míg a fal belső oldala közel azonos a lakás levegőjének hőmérsékletével, addig a külső síkja a kinti levegő hőmérsékletéhez igazodik. Hőszigetelés nélküli esetben a fal belső fele felmelegszik, a külső fele pedig lehűl az ábrának megfelelően. Mitől penészedik a fal ? A fal külső oldalán -15°C van, a belső levegő hőmérséklete pedig. Falainkra számos veszély leselkedik, az egyik ebből a penész, ami legtöbbször a nem megfelelő szigetelés miatt lehet jelen otthonunkban.


Ha korszerű segítséget keres penészeltávolításhoz , olvasson tovább! A penészgomba mindig olyan hideg fal – ez az épületet határoló külsõ fal – belsõ oldalán jelenik meg, ahol magas a páratartalom, csak rendszertelenül vagy egyáltalán nincs fûtés, páradús levegõjû helyiségek nyílnak arra, illetve ilyenek ablakai és ajtói körül. Nem mindegy, milyen gombától penészes a fal Prof. A lakás sarkaiban, ablakok mellett a téli hónapokban előbukkanó sötét folt nem csak esztétikai kérdés. Gurubi Zsolt, páramentesítő szakértő a Páramentesítőt szakértőtől sorozat 3. Milyen káros hatásai vannak a penésznek?


A penészedés tipikusan a téli-, illetve a kora tavaszi hónapok egyik nagy problémája. Szavo sprayt használok, de hetente kell, az a baj. Fórum, tapasztalatok, kérdések, válaszok.


Mit tegyek hogy ne penészesedjen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések