2016. december 5., hétfő

Vakolat keverési arány

Sokan ugrálnak, hogy ez híg, a mi házunk (és még jó néhány millió) áll a mai napig úgy, hogy a vakolat és a malter nem látott cementet. Az így kapott vakolat (főleg az 1:4:3) megfelelően puha, utólagos vésésnél ez nem árt. Szilárdsága tökéletes. A falazóhabarcs készítéséhez hasonlóan a keverési arány a vakolóhabarcsnál is attól függ, hogy a keverést kézzel vagy géppel végezzük-e.


A kézi keverésnél az alkotórészek nem elegyednek egymással olyan jól, ezért a homok hányada kisebb legyen, mint a gépi keverésnél. De milyen alkotókból is áll a kőporos vakolat és miként lehet az alapvakolatra felhordani? A keverési arány megadható tömeg és térfogat szerint is.


Nos, az ilyen vakolatok alapanyagát mész, mészhidrát vagy mészpép, cement, különféle szemcsenagyságú kőpor, és a bevonat színezésénél a hozzákevert porfesték alkotja. Simítás során ügyeljünk arra, hogy ne gödrözzük ki a simítandó felületet, finoman nyomjuk csak rá az anyagra, ahol hiányzik még a simító anyag, oda kenjünk még az egységes felület eléréséhez. A simító vakolat készítéséről az alábbi cikkünkben olvashat részletesen: VAKOLAT SIMÍTÁSA - SIMÍTÓ VAKOLAT. A téglák megkötésére használt habarcs ce­ment, homok és oltott mész, esetleg adalék (kötésgyorsító, fagytalanító) és víz keveréke.


Ugyanis alkalmazásuk és kezelési technikájuk némiképp eltérhet egymástól, más-más követelmények merülhetnek fel velük kapcsolatban. Kis munkahelyen a térfogat szerinti keverési arány használatos. Az 1:keverési arány az jelenti, hogy egy vödör, hordóláda stb. A szükségesnél kevesebb kötőanyag a habarcs szilárdságát csökkenti. Az ilyen habarcsból készült vakolat homokszerűen.


A szőr hozzákeverésével a gipszes mészhabarcs igen rugalmas lesz, és ezzel alkalmassá válik rabic-mennyezetek szöveteinek és egyéb hasonló szerkezetek bevakolására. Kész vakolat készítésére ugyanakkor nem megfelelő. A gipszhomok habarcsnál a keverési arány a felhasználási kör szerint változik. Ha nincs mész jó lesz a mosogatószer is!


A vakolt felület utókezelést igényel (a felületet minimum napig nedvesen kell tartani – az időjárási körülményektől függően). Egyrétegű vakolat , minden ásványi alapfelületre, durvára lehúzható vagy finoman eldörzsölhető. A habarcs másik fölhasználási területe a vakolat készítése.


Mindkét esetben a habarcs mész, homok és víz keverékeként készül. Páraáteresztô vakolat készítéséhez kül- és beltérben. Keverési arány : l víz kg. Jó minőségű építkezéshez mindhárom alkotórésznek jó minőségűnek kell lennie.


A mész (vagy mészhidrát), régen az oltott mész megnevezéssel szerepelt. A homok leginkább folyami homok. Otthon házilag betonkeverőben szeretnék keverni falazóhabarcsot vakolót és simitót. Két szempontja is van ennek a műveletnek, az első, hogy a még esetleg poros.


Zsákos vakolat előrekevert: Ehhez csak vizet kell hozzákeverni a zsákon feltüntetett keverési arányok szerint. A vakolatvastagságot ajánlatos két vékonyabb rétegben felvakolni. A vakolat felépítésének alapszabálya a következő: a vakolatok szilárdságának a. Milyen legyen a falazóhabarcs keverési aránya , ha téglafalat szeretnék felépíteni , majd azt. Vakolat keverési arány. Faházban falat kellet cserélni.


A belső oldalt szakkönyv szerint beléceztem, lehálóztam. Tudom, hogy a vakolatnak min. Mennyi cement kell a betonozáshoz? Sok olvasói kérdés érkezett már, hogy mennyi cement kell a betonozáshoz. A pontos keverési arány valahol a kettő között van, sokban befolyásolja az adalékanyag (azaz a homok) minősége, a hőmérséklet, a keverés módja.


Az az igazság, hogy ezt ki kell kísérletezni. A túl sok mész zsírossá teszi a habarcsot, a vakolat könnyebben megreped. Nagy szilárdságú, kézi és gépi felhordású falazóhabarcs a webermix Mfalazóhabarcs.


Vakolat keverési arány

A falazóhabarcs feladata az építőelemek ( azaz a téglák ) összeragasztása, a közöttük lévő hézagok kitöltése, ezáltal a teher elosztása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések