2017. december 28., csütörtök

Padlásfödém szigetelése

Nemrég megnéztük a padlást jobban, hogy milyen szigetelés van ott, mert szerintünk szükséges lenne padlásfödém szigetelése is. EPS lapok, padláson OSB járófelület. Az EPS fölött van pár centi.


Ha szakemberre bízza a födém szigetelését, akkor ezekre az ismeretekre már nincs szüksége. Bízom benne, hogy sikerült hathatós érvekkel meggyőznöm padlása utólagos szigetelésének fontosságáról.

A felfelé hűlő födémek jellegzetes példája a zárófödém, illetve padlásfödém. A szerkezet kialakítása attól függ, hogy milyen igénybevétel várható a hőszigetelt oldal felső felületén. Ilyen esetben a padlásfödém utólagos szigetelésére például az Austrotherm Padlap nevű terméke alkalmazható, aminek segítségével a födém hatékonyan, gazdaságosan, házilagosan is szigetelhető, és a padlás tárolási funkciója is megmarad. A födém hőszigetelése nemcsak télen, hanem nyáron is jó szolgálatot tesz. Padlásfödém szigetelése utólag üveggyapottal.


Az üveggyapot az tekercse és táblás kiszerelésű is lehet. Náluk még figyelni kell arra, hogy idővel vízszintes helyzetben, 1-cm-t összemehet, veszíthet a vastagságából így célszerű vastagabb szigetelést használni.

A padlás szigetelés télen - nyáron fontos. Az erre a célra használt hőszigetelő lemezeknek lépésállónak kell lenni, mivel a padlón és általában a padláson is járni szoktak. A Padlap elemek alkalmazása különösen előnyös felújítások esetén. A födémre terített hőszigetelő anyagok többnyire önmagukban nem alkalmasak arra, hogy azon járjanak vagy nehezebb tárgyakat tároljanak rajta.


Szigetelés előtt érdemes eldönteni, hogy járható, vagy nem járható padlásteret szeretnének- e kialakítani. Természetesen a tárolási, raktározási célokat is figyelembe kell venni. Ezután lezárjuk a lyukakat. A poliuretánhab a szórást követően egy homogén felületet képez, minden rést kitölt, és a födémen nagyjából perc alatt meg is keményedik, kiszárad. Gyakorlatilag azonnal folytatható a tetőszerkezet szigetelése is.


Padlás szigetelés, ma már senkinek nem kell magyarázni, miért fontos a padlásfödémek szigetelése. Az azonban nem feltétlen egyértelmű, hogy hogyan lehet, és mivel érdemes. Létezik több jó megoldás is, azonban nem mindegy mivel akarunk szigetelni. Ennek eldöntését alapvetően befolyásolja a szigetelni kívánt födém.


Nem hasznosított tetőterek esetén nagy lehűlő felületet jelent, így jelentős hőveszteséget okoz a nem szigetelt padlásfödém. Ez ugyanakkor a legegyszerűbben, leggyorsabban szigetelhető épületszerkezeti elem.

A legegyszerűbb megoldás a könnyű, de jó hőszigetelő képességű üveggyapot tekercsek elhelyezése, lehetőleg. Tudni kell, hogy a HERALAN elemek terhelhetősége korlátozott: a padlásfödém ez esetben a “járható, de nem terhelhető” kategóriába kerül. Ugyanakkor igen kedvező az, hogy az utólagosan hőszigetelt padlásfödém tűzbiztonság szempontjából jóval magasabb követelményeket elégít ki, mint az eredeti szerkezet. Nem kihívás a padlásfödém szigetelése Egyre inkább divatba jönnek a könnyűszerkezetes családi házak, ám ha komfortos lakótereket szeretnénk benne biztosítani, a padlásfödémet itt is szigetelni kell. Magas a fűtés számla?


A megoldás: tetőtér szigetelés bontás nélkül. Télen jégkatlan, nyáron szauna a tetőtér? Akár nap alatt is elkészül a szigetelés!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések