2017. május 11., csütörtök

Lakás párásodás ellen

Folyik az ablakokról a víz? Penészesek a falak? Egyik szélsőséges páraszint sem jó az egészségünkre nézve, száraz levegőnél kiszárad a nyálkahártya, mely esetben könnyebben kialakulhat torokfájás, légúti vírusos megbetegedés, illetve a száraz levegő kedvez az asztma és a krupp kialakulásának is. Ha lakásodban túl magas a páratartalom, az egészségedre is káros hatással lehet - könnyen vezethet például légúti problémákhoz, asztmatikus tünetekhez, levertségérzéshez -, nem beszélve arról, ha a nedves közeg jelentette táptalajon a penész is könnyen megjelenik, ami még súlyosabb gondokat okozhat.


A párásodás ellen tehát a szakszerűen beszerelt, minőségi üvegezésű ablakokkal védekezhetünk a leghatékonyabban, de lényeges, hogy ügyeljünk a belső terekben a nedvességre, és hogy egész évben rendszeresen, kellő mértékben szellőztessünk. Egy lehetséges megoldást ismertetek, a penészes falak kialakulása ellen. Cégünk többéves tapasztalattal rendelkezik az épületgépészeti munkák kivitelezése terén (vízellátás és csatornázás, központi fűtés, klímaszerelés, komplex épület szellőztetés,) Épület szellőztetés (társasház, családi ház) és lakás szellőztetés. Megosztás Hozzászólás A fűtési szezon közepén sokan találkoznak a túl párás lakás jelenséggel: az ablakokról, vagy akár a falakról is folyik a víz. Mivel a kézfertőtlenítők alkoholt tartalmaznak, sokan úgy gondolják, ez is megfelelő védekezési mód lehet a párásodás ellen.


A helyzet azonban az, hogy a bébisamponhoz hasonlóan ez sem hatásos szer, bár kétségtelen, hogy a bedörzsölés után a felület szép tiszta lesz. Ha nem akarsz megbetegedni, ezeket a dolgokat gyorsan tisztítsd meg! Szorgalmasan mossuk és fertőtlenítjük a kezünket a WC használata után, azonban a legtöbbünknek fogalma sincs arról, hogy mennyi olyan dolog vesz minket körbe az otthonunkban, amik ugyanennyi kórokozót és baktériumot tartalmaznak.


Milyen praktikákat vethet be a penésszel szemben? Rendszeres szellőztetéssel a penész ellen. A párásodás , a penészedés ellen az egyik leghatásosabb fegyver a rendszeres szellőztetés.


Minden nap szellőztessen napjában legalább kétszer-háromszor. Lehet régi vagy új, panel vagy családi, minden típusú ingatlant érinthet a penészesedés, attól függetlenül, hogy szigetelt vagy nem szigetelt a lakás , cserélték-e az ablakokat, vagy sem. Főleg télen szokott aktuálissá válni a probléma, ezért is vesszük most elő. No meg azért, mert sok a tévhit a penészről. Mivel komoly egészségkárosodást is okozhat, vegyük.


A belülről vizes ablak a lakótér (szoba) párás levegőjének következménye, ami lecsapódik az ablakokra. Ahelyett, hogy szobáról szobára járva szárazra törölgetjük minden reggel az ablakokat, inkább szellőztessünk többet. Jó megoldás lehet az is, hogy a fűtést felcsavarjuk, hosszabb távollét esetén is, és éjszakára sem kapcsoljuk le, azonban - valljuk be - ezt a. A páramentesítő egy gombnyomással helyreállítja környezetében az ideális páratartalmat. Sőt, ezzel egy időben a páramentesítővel megszabadulhat a penésztől, a dohszagtól, valamint a túl párás levegő minden kellemetlenségétől is.


Ezen felül a lakás berendezései (padlózat, bútorok, falfestés és tapéta) nagy páraszívó képességű, természetes anyagokból készültek, a levegőben található párát nagyon jól megkötötték. Helyiségekben a levegő tehát sokkal szárazabb volt, mint napjainkban, és a pára csak kivételes esetben csapódott le az ablak. Végleges megoldás a párás ablak és a penész ellen.


A jól szigetelt épületekben, lakásban felgyülemlő pára és szennyező anyag nem tud eltávozni a helyiségekből, amely a párásodás , penészedés és rossz minőségű levegő problémájához vezet. Hogy szabaduljon tőle, a többség ilyenkor nem az ablakot nyitja ki (vagy nem csak azt), hanem az ajtót is, ezzel elárasztva a többi helyiséget is a párás levegővel. Ha azonban párásodik a lakás , ilyenkor csak az ablakot nyissa ki, mivel a beáramló hideg levegő szárazabb is, így a párás meleg távozik a helyiségből. Földszintes, kertes házról van szó, műanyag nyílászárókkal.


Résszellőzővel el vannak látva, de félek, hogy télen ez és a napi 1-kereszthuzat kevés a párásodás és penészesedés ellen. Ha új lakás vagy ház építésen, vagy átépítésen gondolkozunk érdemes megfontolni, hogy megelőzzük a penész táptalaját jelentő párásodás okát. Szellőztető rendszer kiépítésével- ha nem panel lakásról van szó- biztonsággal megelőzhetjük, vagy véglegesen megszüntethetjük a penészesedést az egész lakásban. Párásodás tehát valóban előfordulhat – még a korszerű műanyag ablakok esetében is - ám mint láthatja, ennek több dolog is okozhatja.


Most azonban, hogy a legfontosabb okokat már megismerte, sokkal könnyebben felveheti a harcot a hívatlan cseppecskék ellen ! Ha nem szeretne több pénzt költeni felesleges penészmentesítő eljárásokra, ha már holnap tudni akarja, hogy mi a végleges megoldás a problémájára, ha nincs kedve hetente új és újabb jó szándékú szakember egymásnak teljesen ellentmondó véleményén és javaslatán töprengeni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések