2017. május 5., péntek

Fekete penész

A Stachybotrys chartarum, ismertebb nevén fekete penész leggyakrabban a faanyagú burkolatokon és a falakon szaporodik el, de akár a szigetelésben is előfordulhat. A többi penészgombától az különbözteti meg, hogy méreganyagai nem sejtfonalaiban, micéliumában találhatók, hanem spóráiban, melyek kiszáradást követően. A legismertebb, penészgombák által termelt, gyógyászatban alkalmazott szer a Penicillium (vitatott, hogy Fleming eredeti felfedezése melyik fajjal történt, lehetett P. notatum, P. chrysogenium vagy P. rubens) által termelt penicillin, amelynek antibakteriális hatását véletlenül vette észre Alexander Fleming.


A penész spórákon keresztül terje ezek a spórák ráadásul igen mostoha körülmények között is képesek túlélni, kivárni a megtelepedésre alkalmas időpontot. A penész nedves, magas páratartalmú, meleg helyeken érzi a legjobban magát - nem csoda, ha a téli hónapokban sok otthonban megjelenik, hiszen ilyenkor fűtünk és ritkábban szellőztetünk. A tünetek között szerepelhet a fejfájás, a krónikus fáradtság, a láz, a szemirritáció, az állandó tüsszentés, a kiütések, de a fekete penész jelenléte izgathatja a száj, az orr és a torok nyálkahártyáját is.

A krónikus köhögés is kialakulhat. A kanapé és a szövetek megmentője. A bórax nemcsak az eldugult lefolyók tisztításában segít, hanem a penész elleni harcban is.


A penész sok komoly egészségügyi probléma okozója lehet, főleg, ha olyan helyen található ez a káros anyag, ahol sokat tartózkodunk – például az otthonunkban vagy a munkahelyünkön. Sokkal gyakrabban jelenik meg esős, párás környezetben, hiszen a nedvesség elősegíti a penész terjedését. Stachybotrys: Ez rendkívül nagy veszélyt jelent az egészségre, a „ fekete penész ” olyan mikotoxinokat hoz létre, melyek különböző egészségügyi problémákat okoznak, beleértve a tüdővérzést, és súlyos légzési nehézséget.


Gyakran megtalálható papíron és fán, ritkábban csempén, linóleumon vagy betonon. Mielőtt megijednénk, hogy fekete penész jelent meg otthonunkban, fontos tudnunk, hogy a falon megjelenő fekete penész sok esetben nem a S.

Más gombafajok, mint pl. A tél közeledtével a nedvesedésre hajlamos lakások falán fekete színű penésztelepek jelenhetnek meg. Az fekete penész problémája a közelmúltban nagy visszhangot váltott ki, elsősorban a tengerentúlon. Az Internet több mint millió találatot dob ki a black toxic mold azaz mérgező feketepenész keresőszóra.


Mi is a mérgező fekete penész ? Magyar Donát Országos Közegészségügyi Központ, Budapest A fellazult tapéta alól fekete penészgom-batelep bukkan elő. A lakók, akik mit sem sejtve évekig ebben a szobában töltötték idejük nagy részét, első ijedtségükből felocsúdva rákeresnek az interneten a „ fekete penész ”-re. A fekete penész körüli tévhitek Dr. Amilyen könnyen jönnek, olyan nehezen távoznak a téli időszakban a gyakran megjelenő szürke, fekete , zöld foltok a fürdőszobában vagy a lakás hidegebb sarkaiban. Sokan csak időnként törlik le vegyszeres szivaccsal, pedig a makacs penész komoly egészségügyi gondokat is okozhat.


A sajtgyártásban alkalmazott ártatlan nemes penész mellett számos kórokozó penészgombafaj is létezik. Ilyen például a nedves falakon tenyésző, jellegzetes fekete foltot képző Aspergillus niger - fekete penész. Spórája rossz körülmények között is évekig életképes. Ha a levegőből a belélegzés során nagy mennyiségű.


A penész akár hasznos is lehet, ha borérlelésről, sajtokról, vagy ízletes szalámikról beszélünk, de csöppet sem örömteli látvány, ha a penész a lakásban jelenik meg. Jelenléte az állandó dohos szag, a csúnya fekete , zöld foltok mellett súlyos egészségügyi problémákkal is járhat. Penészallergiáról bővebben itt.

A penész háztartásokban leggyakrabban előforduló formája barna vagy fekete színű, de megjelenhet egy másik, ami kék vagy zöld árnyalatú. Ha nem marad rejtve (például tapéta vagy bútorok mögött), akkor gyakran jelennek meg foltjai a falakon, ablakkereteken és egyéb penészedésre hajlamos felületeken. A hazai tesztkészletek gyors eredményeket érnek el. Anyádat kukkol fekete penész ! Then you keep your goddamn eyeballs off me.


Ha az UG-elterje az öt cég, akik az élelmiszer piacot uralják, milliókat költenek maj hogy legyőzzék a penészt. A hűvös, csapadékos őszi időjárás kedvez az épületek falain megtapadó gombának. Zöldesszürke vagy fekete színe, valamint kellemetlen szaga nem csupán esztétikai problémát jelent, de számos egészségügyi kockázattal is jár - kutatások komoly légúti megbetegedésekkel is kapcsolatba hoztak bizonyos gombafajokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések