2016. július 25., hétfő

Penész falon eltávolítás

Mi okozza a penészesedést a falon ? Röviden: a túl magas páratartalom. Ez kialakulhat a lakás nem megfelelő szigetelése, az elavult nyílászárók miatt, vagy azért, mert nagyon párás az adott helyiség. A konyha és a fürdőszoba falak a legveszélyeztetettebbek a penész kialakulása szempontjából.


A bórax segítségével ezeket a foltokat könnyen eltávolíthatod: két pohár forró vizet keverj el fél pohár bóraxszal, és egy szivacs segítségével tisztítsd meg az oldattal a szövetet.

Néhány órát érdemes hatni hagyni, csak ezután tiszta vízzel átöblíteni. Ezzel a módszerrel a ruhákból is. A falról hogy lehet a penészt eltüntetni? Már próbáltuk ecettel, domestossal, penész ölővel. A közökbe helyezzünk ásványi rost szigetelőanyagot (6), s csak azután borítsuk be a felületet (7).


A lapok rögzítéséhez csak galvánréteggel bevont csavarokat használjunk, nehogy a páradús levegő nedvességétől a csavarok megrozsdásodjanak, s penész helyett rozsdafoltok csúfítsák el később munkánkat. Használata egyszerű: 1. Gyakrabban szellőztess.

Ha a penész megjelenik otthonunkban a falakon könnyen átterjedhet a ruhaneműkre, könyvekre és akár a játékokra is. A penész legnagyobb veszélyét a gombaspórák jelentik amely. Nedves falon gyakran látunk penészfoltokat. Készítsünk oldatot rész szalicilsavból és rész spirituszból és kenjük be ezzel, vattapamacs vagy puha rongyocska segítségével a zöldes helyeket.


Azonnal eltűnnek a foltok s az így kezelt fal hosszabb ideig penészmentes marad. Különösen olyan helyeken. Egyre több lakótelepen élő szembesül vele, hogy az újonnan szigetelt épületben a fal vizesedni kez és megjelenik rajta a penészgomba. Ezért alakul ki a penész. Tulajdonképpen arról van szó, hogy annyira masszív a szigetelőanyag, hogy semmi levegőt nem enged át, így a pára a falon csapódik le, ami penészedéshez vezet.


A kanapé és a szövetek megmentője. A bórax nemcsak az eldugult lefolyók tisztításában segít, hanem a penész elleni harcban is. Ezeken a területeken gyakran megreked a nedvesség és a szellőzés hiánya miatt nem tud eltávozni, így a penész akadálytalanul növekedhet.


A penészes fal kezelésekor az első lépés tehát, ha penészfoltok jelennek meg a falon , hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a helység jól szellőzik -e. A fürdőszobában szereljünk fel. A komolyabb penészesedés eltávolításához szakértő segítségére van szükség, mégpedig jó okkal. Ha többszöri próbálkozás után sem tűnnek el a penészfoltok.


A falon kialakult penészfolt lehet repedt vízvezeték tünete, melyet mindenképpen orvosolni kell, hiszen hiába távolítjuk el a penészfoltot, a vizesedés állandó, akkor a penész csak időszakosan tűnik el.

Ha fel akarjuk venni a harcot a penész ellen, először is az okokat kell. Bizonyos penészgombafajták súlyos tüdőbetegségeket, fertőzéseket okozhatnak. Penész a nedves falon.


Ha lehet, minél kevesebb időt töltsön penészes környezetben! A falon az esetek nagy részében nincsenek sóvirágok, csak a penész foltjai látszanak. A penészfoltok nem alkotnak összefüggő felületet, jelentkeznek a helyiségek alsó és felső sarkaiban, valamint a bútorok mögött is, időnként a mennyezeten a beton gerendákat is “kirajzolja” a penész. Repedések, lyukak a falon. Ha a kosztól és a foltoktól megszabadítottuk a falat, itt az ideje az apró repedéseket és a korábbi szögek helyén lévő lyukakat eltüntetni.


A kisebb, kevésbé látványos repedéseket és lyukakat hibajavítóval tüntethetjük el a fehér falról. Milyen módszereket vethetünk be a penész ellen? Az első gondolat természetesen, hogy menjünk el egy drogériába és vegyünk penészölő szert. Válogatni van miből: jó megoldás lehet a Mold Stop nevű penészeltávolító, a Well Done penészirtó, a Pattex penészölője, mely egyben fertőtlenít is és sokoldalú, mert többféle felületre is alkalmas.


Ha nem szeretne több pénzt költeni felesleges penészmentesítő eljárásokra, ha már holnap tudni akarja, hogy mi a végleges megoldás a problémájára, ha nincs kedve hetente új és újabb jó szándékú szakember egymásnak teljesen ellentmondó véleményén és javaslatán töprengeni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések