2015. március 31., kedd

Ecet a penész ellen

Penész elleni ecetes házi szer: így keverd ki, hogy hatékony legyen! A legsokoldalúbb fegyver - penész ellen is. Milyen módszereket vethetünk be a penész ellen ? Az első gondolat természetesen, hogy menjünk el egy drogériába és vegyünk penészölő szert.


Válogatni van miből: jó megoldás lehet a Mold Stop nevű penészeltávolító, a Well Done penészirtó, a Pattex penészölője, mely egyben fertőtlenít is és sokoldalú, mert többféle felületre is alkalmas. A legcsinosabb tavaszi kabát - mó ahogyan viselheted.

Az idei tavaszi-nyári szezon egyik nagy visszatérője a rövid szabású kabát. Persze, ezen nem nagyon lepődnek meg azok, akik követik a divatot: nincs olyan szoknya, nadrág, vagy akár top, fürdőruha, ami ne lenne trendi, ha derékszabással bír. Ott, ahol magas a páratartalom, könnyen megjelenhet, eltávolítása azonban már nem olyan egyszerű. A házi praktikák penész ellen című írásomban említettem, hogy miképp lehet az otthon fellelhető egyszerű eszközökkel küzdeni a falat elrondító élősködő ellen.


Tudo az ecet és a szódabikarbóna mindig kéznél van! Utóbbi ráadásul nem csak utólagos kezelésre alkalmas. Megelőzheted vele a penész kialakulását!


Ezért a penészes területet jól átmosnod nem csak ecetes vízzel érdemes, hanem akár tiszta ecettel is. Azután ne felejtsd el alaposan tiszta vízzel lemosni.

A természetes megoldások bizonyulnak sokszor a legjobbnak. A teafa illóolaj számos esetben segít, nem csupán terápiás célokra használhatjuk, hanem például a penész eltávolítására is bevethető. Nemcsak csúnya, hanem jelentős, negatív egészségügyi.


Ammónia: Az ammóniát nem porózus felületeken használhatjuk penész ellen. Fele-fele arányban keverjük el vízzel, percig hagyjuk a felületen, és utána öblítsük le. Környezetbarát tisztítószer a penész ellen : szódabikarbóna, ecet , citromlé, teafaolaj. A legtöbb háztartásban fellelhető ecet (lehetőleg -os) és szódabikarbóna kiváló eszköz lehet a vegyszermentes, penész elleni harchoz. Tehát az ecet , mint kiegészítő kezelés tökéletes lehet a penész ellen , de valódi hosszú távú megoldást egy páramentesítő készülék fogja jelenteni.


Mivel ezek a készülékek elszívják a levegőből a felesleges nedvességet, így folyamatos védettséget jelent a túlzott pára ellen. A készülékek automatikus. Ha nem szereted az ecet szúró szagát, érdemes kipróbálnod a szódabikarbónát.


CitroA citrom az ecethez hasonlóan működik. A citromot akkor érdemes használno ha a penész a ruhaneműkön jelenik meg, mivel sokkal kíméletesebben hat, mint az eddigi házi szerek. A ruhaneműn megjelenő penészfoltokat meg kel dörzsölgetni.


Ecet : hagyományos tisztítószer, a penész ellen is hatásos. Az -os háztartási ecetet közvetlenül a penészes felületre permetezheted. Pár nap múlva azonban szappanos vízzel már feltakaríthatod az elpusztult penész hulladékát.


A permetet ne töröld le.

Vajon hatásos az egér ellen is az ecet ? Ha igen, akkor hogyan kell használni, ha nem, akkor miért nem? Sokkal természetesebb, mint mondjuk mérget használni rágcsálóirtáshoz. Ha a penész megjelenik a falon, akkor már benne van a falban is. Hiába törlöd át a festést csodaszerekkel, az nem öli meg a vakolatban levő spórákat. Mindenképpen le kell kaparnod a festéket, hogy hozzáférj a vakolathoz.


Az ecet végül is jó megoldás lenne. Ott kell írtano nem a festéken. Ha csak a festéket törlöd át, pár hónapon bellül visszajön a penész. Ugyanúgy használható, mint az ammónia, de akár 1:arányban is készíthető elegy belőle.


Nem voltunk hozzászokva, mert korábban panelban éltünk, ahol főleg a központi fűtés miatti száraz levegő volt a probléma. Nem sokat tudtam a penész kialakulásának okáról, így az internet segítségével, nagy erőkkel kezdtem el felvenni a harcot ellene. Idővel, miután kipróbáltam.


Ha ez nem sikerül, akkor jön a „tüneti kezelés”: a festékek és fertőtlenítőszerek használata – de azt tudni kell, hogy ezek csak ideiglenes megoldást jelentenek - írja a Tudásfája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések