2015. október 21., szerda

Fekete penész a falon

A penész spórákon keresztül terje ezek a spórák ráadásul igen mostoha körülmények között is képesek túlélni, kivárni a megtelepedésre alkalmas időpontot. A penész nedves, magas páratartalmú, meleg helyeken érzi a legjobban magát - nem csoda, ha a téli hónapokban sok otthonban megjelenik, hiszen ilyenkor fűtünk és ritkábban szellőztetünk. A kanapé és a szövetek megmentője. A bórax nemcsak az eldugult lefolyók tisztításában segít, hanem a penész elleni harcban is.


Tapasztalataink szerint azonban, a falon megjelenő fekete penész sok esetben nem a S. Számos más gombafaj- és nemzetség (pl.: Alternaria, Cladosporum, Ulocladium, stb.) is hasonló megjelenésű, fekete telepeket hoz létre - ezek más egészségi hatással bírnak (allergiát, asztmát, stb. okoznak), egyesek pedig. A fekete penész által termelt satratoxin a spórákban mutatható ki, ezek a kis spórák nyálkás gömbökké tapadnak össze, ezért ritkán jutnak a levegőbe. Mielőtt megijednénk, hogy fekete penész jelent meg otthonunkban, fontos tudnunk, hogy a falon megjelenő fekete penész sok esetben nem a S. Más gombafajok, mint pl. Mi okozza a penészesedést a falon ? Röviden: a túl magas páratartalom.


Ez kialakulhat a lakás nem megfelelő szigetelése, az elavult nyílászárók miatt, vagy azért, mert nagyon párás az adott helyiség. A konyha és a fürdőszoba falak a legveszélyeztetettebbek a penész kialakulása szempontjából. A közökbe helyezzünk ásványi rost szigetelőanyagot (6), s csak azután borítsuk be a felületet (7). A lapok rögzítéséhez csak galvánréteggel bevont csavarokat használjunk, nehogy a páradús levegő nedvességétől a csavarok megrozsdásodjanak, s penész helyett rozsdafoltok csúfítsák el később munkánkat.


Amilyen könnyen jönnek, olyan nehezen távoznak a téli időszakban a gyakran megjelenő szürke, fekete , zöld foltok a fürdőszobában vagy a lakás hidegebb sarkaiban. Sokan csak időnként törlik le vegyszeres szivaccsal, pedig a makacs penész komoly egészségügyi gondokat is okozhat. A fekete penész mikotoxinja gusztusos felső légúti betegségeket, idegrendszeri károsodást, extrém esetekben halált is okoz. Azt hozzá kell tennem, hogy ha meglátunk egy penészfoltot a falon , akkor még nem ütött a végóránk: a gyenge immunrendszerű embereket jobban támadja, míg az egészséges emberek jó eséllyel semmilyen tünetet sem tapasztalnak. A gond az, hogy a full.


A penész akár hasznos is lehet, ha borérlelésről, sajtokról, vagy ízletes szalámikról beszélünk, de csöppet sem örömteli látvány, ha a penész a lakásban jelenik meg. Jelenléte az állandó dohos szag, a csúnya fekete , zöld foltok mellett súlyos egészségügyi problémákkal is járhat. Penészallergiáról bővebben itt. Stachybotrys: Ez rendkívül nagy veszélyt jelent az egészségre, a „ fekete penész ” olyan mikotoxinokat hoz létre, melyek különböző egészségügyi problémákat okoznak, beleértve a tüdővérzést, és súlyos légzési nehézséget. Gyakran megtalálható papíron és fán, ritkábban csempén, linóleumon vagy betonon.


Fekete penész a falon

Lehet régi vagy új, panel vagy családi, minden típusú ingatlant érinthet a penészesedés, attól függetlenül, hogy szigetelt vagy nem szigetelt a lakás, cserélték-e az ablakokat, vagy sem. Főleg télen szokott aktuálissá válni a probléma, ezért is vesszük most elő. No meg azért, mert sok a tévhit a penészről.


Mivel komoly egészségkárosodást is okozhat, vegyük. Ezért alakul ki a penész. Egyre több lakótelepen élő szembesül vele, hogy az újonnan szigetelt épületben a fal vizesedni kez és megjelenik rajta a penészgomba.


Tulajdonképpen arról van szó, hogy annyira masszív a szigetelőanyag, hogy semmi levegőt nem enged át, így a pára a falon csapódik le, ami penészedéshez vezet. A penész eltávolítását a folt semlegesítésével, lemosásával érdemes kezdeni. Erre a célra olyan spriccelős flakonban árult tisztítószereket lehet venni, amelyek első lépésben semlegesítik a penészfoltot. Ezek nemcsak semlegesítik a foltot, hanem fertőtlenítő hatásukkal megkezdik a fal tisztítását is, és a további penészképződést is megakadályozzák.


Olyan spóratarlókat hoz létre, amelynek darabja 50. Ezek mindegyike néhány nap alatt több millió új spórát hozhat létre! A fehér gombafonalakat elfedő fekete spórákról elnevezett Apergillus niger az egyik leggyakrabban előforduló Aspergillus. A bórax segítségével ezeket a foltokat könnyen eltávolíthatod: két pohár forró vizet keverj el fél pohár bóraxszal, és egy szivacs segítségével tisztítsd meg az oldattal a szövetet. Néhány órát érdemes hatni hagyni, csak ezután tiszta vízzel átöblíteni.


Ezzel a módszerrel a ruhákból is. A következő problémáre keresek megoldást. Albérletben lakunk, téglaépítésű gáz-cirkós, felújjított lakásban. A külső falakon megjelent a penész. Nálunk azóta minden ok, pedig folyt az ablakokon a víz, a fal tetején pedig cm.


Az Aspergillus, azaz a fekete penész , valamint a Penicillium, azaz a zöld penész a két leggyakoribb kellemetlen vendég a szobák, fürdőszobák falán. Ezek a gombafajták bárhol megjelenhetnek, a nagyságuk és spóraszámuk pedig attól függ, hogy milyen tulajdonsággal bír az adott helyiség. A rosszul szellőztetett, vagy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések