2017. október 4., szerda

Mitől vizesedik a fal

A járda, magasabban van a szigetelő lemeznél, esetleg még a fal felé is lejt. Megoldás: a feltöltés eltávolítása a megfelelő szintig. Amennyiben a szint csökkentése nem lehetséges akkor a falak körül kavicságyat kell készíteni, melyben dréncső segítségével a csapadékvizet el kell vezetni.


Mitől vizesedik a fal ? Bármelyikre gyanakszik az ember, és akár tulajdonosa, akár bérlője a háznak, érdemes szakemberhez fordulni, ez ugyanis károsíthatja az épület szerkezetét, és az ember egészségét is, mert vizes környezetben könnyebben terjed a penészgomba is. A salétromos fal tartós jelenléte kellemetlen, dohos szagot áraszt és az emberi szervezetre is károsan hat. A nedvesség a talajból származik.


A fal felszívja, tárolja és kipárologtatja a lakótérbe, illetve a homlokzaton át a környezetbe ezért van a vizes fal. Hogyan állapítsuk meg, mitől nedvesednek a falak vagy penészesedik lakásunk? A napokban, mint igazságügyi szakértőt hívtak egy gyönyörű lakáshoz. Gyere, segíts, mert dől a falból víz, a szakértésedre lenne szükségünk - régi barátom egymás után ismételte segélykérő mondatát a telefonba. Elmondom, hogy ilyen vegyes a fal - vályog és kő (itt kezdődik a gond) mivel a mi házunk már több, mint 1éves.


Félek, hogy a vizesedés ugye nem fog megállni, mert tavaly óta folyamatosan kaptunk csapadékot, bőven és most folytatódik. A talajból felszálló nedvesség erősen rontja a fal állagát, valamint a belső oldalon is megjelenve nem csak kellemetlenné teszi a lakás levegőjét, de egészségünket is veszélyezteti. A lepergő vakolatot eltávolítani, majd a nedves falat újravakolni több okból sem célszerű. Mind annak a jele, hogy a fal nedves, valahonnan nedvességet szívott magába.


Ahogy a tünetek, úgy az okok is sokfelől eredhetnek. A falak magas nedvességtartalma nem csak statikailag káros az épület szempontjából, hanem a benne lakók egészségét is veszélyezteti. Először is a fal állaga attól tovább romlik, hogy nem látjuk. Másodsorban pedig az újravakolás csupán időleges megoldás, idővel kérlelhetetlenül újra meg fognak jelenni a nedves foltok és a salétrom.


A fal nedvesedését tehát nem eltakarni kell, hanem megszüntetni. A külső vakolaton látszanak a nedvesedés foltjai, illetve a nedves fal „ledobja” a vakolatot. A penészesedést itt az állandó dohos szag, a belül is pergő vakolat kíséri. Mostanában sokat hallok ilyet,hogy vizesedik a fal.


Energia takarékosság van nem fűtjük ki úgy a lakást ahogy kellene. Ha hőszigeteled akkor is párás lesz bent mert nincs meg az a hőfok csak pára és igy is meleg érzete van a lakóknak. A tél és a hideg idő kezdetével, a házak zöménél valamilyen kicsi formában is, de általában jelentkezik a penész. Ezt vagy beismerik, vagy nem, a helyzeten nem változtat.


De miért vizesedik és penészesedik a fal ? Sokan erre azt válaszolják, hogy akiknél penész van, ők nem szellőztetnek eleget. A valós ok a fizikában van! Ennek több oka is lehet.


Az egyik gyakori ok a levegő magas páratartalma, illetve a rossz szigetelés miatt kialakuló hőhidak következtében megjelenő hideg falfelület, amire ez a pára kicsapódik. Ez kitűnő táptalaj a levegőben állandóan jelen lévő penészgomba-spóráknak. Vizesedésről akkor beszélünk, amikor a szervezet visszatartja a felesleges folyadékot ahelyett, hogy a veséhez juttatná azt. A plusz víz összegyűlik a szövetekben, a szervek és a bőr között, ez pedig duzzanatot okoz. Ez igen kellemetlen lehet, de általában átmeneti, magától megszűnik és nem jelent tényleges súlygyarapodást.


Vizesedik a lábazat? A vizesedés kialakulásának okai Só és. Mit tehetünk házunk védelmében? Cikksorozatunk második részében olvashattok róla, hogy milyen technológiák használhatóak házatok utólagos vízszigetelésekor. Az egyik fal a függő folyosóval határos, a másik pedig egy zárt lépcsőházzal.


Télen vettük eszre a pöttyöket a falon végig az ágy fejtámlája mögött valamint egy komód mögött. Korábban ez a probléma nem jelentkezett. Ennél az eljárásnál, egy speciális géppel (E falátvágó láncfűrész, EDIL Tönjáró falfűrész) segítségével, a megfelelő magasságban, a két téglasor között szakaszosan átvágjuk a falat. Utólagos falszigetelés, utólagos vízszigetelés, falszárítás, injektálás, penészes fal. Falszigetelés és utólagos falszigetelés, hogy ne legyen többé gondja a penészedéssel, falvizesedéssel, salétromosodással!


A talajvíz nincs állandóan jelen, ha visszahúzódik otthagyja a magával hozott sókat, melyek kristályosodva tágulnak,s az így létrejött nagy nyomásnak nem állhat ellen festék, vakolat,tégla, vályog, vertfal, beton, műkő, semmilyen lábazat. Vaskó Péter, a Kardioközpont specialistája az egyik lehetséges okra, a. Március 20-án péntek éjjel a feleségemmel lefekvéshez készültünk éjjel fél magasságában és egyik pillanatról a másikra elkezdtem furcsán érezni magam és nem túl erős de zavaró szívfájdalmat tapasztaltam és kicsit szédültem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések