2021. február 26., péntek

Vizesedik a fal

Mitől vizesedik a fal ? A vizesedő fal többnyire vagy csőtörést, vagy szigetelési gondokat jelez. Bármelyikre gyanakszik az ember, és akár tulajdonosa, akár bérlője a háznak, érdemes szakemberhez fordulni, ez ugyanis károsíthatja az épület szerkezetét, és az ember egészségét is, mert vizes környezetben könnyebben terjed. A nedves fal okozta problémák egy háznál súlyosak. Fontos bármilyen beavatkozás előtt tisztázni miért nedves a fal és milyen fal szerkezete van az épületnek. Az Ön teljes tisztánlátása érdekében, a korrekt megoldáshoz, az árajánlathoz elengedhetetlen, egy nedvesség diagnosztikai vizsgálat, egy épületfelmérés.


Először is a fal állaga attól tovább romlik, hogy nem látjuk. Másodsorban pedig az újravakolás csupán időleges megoldás, idővel kérlelhetetlenül újra meg fognak jelenni a nedves foltok és a salétrom. Ehhez mindenekelőtt vizsgáljuk meg, honnan és milyen.


Az a problémánk hogy vizesedik a fal alulról a fürdőszoba és wc mögött ( a kettő egymás mellett van). Először azt hittük hogy a fal és a szigetelés hibája, mert felszivja a vizet, de sajnos valószinűbbnek tartjuk hogy valami a fürdőből szivárog. Ebben az esetben ügyelni kell arra, hogy a hőhidakat és a kapcsolódó szerkezetet is megfelelően szigeteljük, mivel azoknál a hőhidaknál, ahol eddig semmilyen penészesedés, páralecsapódás nem jelentkezett, előfordulhat, hogy a ház.


Utólagos falszigetelés, utólagos vízszigetelés, falszárítás, injektálás, penészes fal. Falszigetelés és utólagos falszigetelés, hogy ne legyen többé gondja a penészedéssel, falvizesedéssel, salétromosodással! Nedves fal a padlószint alatt. Ezért gond a betonozás, a cementes vakolat a vályogházban. Megoldás: utólagos vízszigetelés.


A tél és a hideg idő kezdetével, a házak zöménél valamilyen kicsi formában is, de általában jelentkezik a penész. Ezt vagy beismerik, vagy nem, a helyzeten nem változtat. De miért vizesedik és penészesedik a fal ? Sokan erre azt válaszolják, hogy akiknél penész van, ők nem szellőztetnek eleget. A valós ok a fizikában van! Mit tegyünk ha vizesedik a házunk fala?


Válaszok a kérdésre. Második emeleti téglaépitésű lakásunk van, áll a viz az ágy alatt és a szekrények alatt, fél méter magasságig vizes a fal és folyik az ablakokon a viz. A ház falain akár méteres, másfél méteres magasságig is felkúszik a nedvesség. A külső vakolaton látszanak a nedvesedés foltjai, illetve a nedves fal „ledobja” a vakolatot.


A penészesedést itt az állandó dohos szag, a belül is pergő vakolat kíséri. Mi nők imádunk vegyszerekkel ,, sikálni és Mapei-nak van egy vegyszert bíró, fugázó anyaga. A leendő házamba ilyen lesz. Már nagyon várom, hogy kipróbáljam.


Mostanában sokat hallok ilyet,hogy vizesedik a fal. Energia takarékosság van nem fűtjük ki úgy a lakást ahogy kellene. Ha hőszigeteled akkor is párás lesz bent mert nincs meg az a hőfok csak pára és igy is meleg érzete van a lakóknak. Elemzéssel kell megállapítani a fal ned­vesedésének okait. A rosszul megválasztott óvin­tézkedés ugyanis még fokozhatja a bajt.


A földből ki­emelkedő részeken, például a talaj feletti, fröccsenő. Ennél az eljárásnál, egy speciális géppel (E falátvágó láncfűrész, EDIL Tönjáró falfűrész) segítségével, a megfelelő magasságban, a két téglasor között szakaszosan átvágjuk a falat. A falban felszálló nedvesség. Amikor vizesedik a fal. A sóvirágos falak, a levált tapéta, az elszíneződött falfelületek és persze a penész, mind annak a jelei, hogy a fal valahonnan nedvességet szívott magába.


A különböző tünetek mögött, több féle ok bújhat meg. Ha jól megfigyeljük a jelenséget, akkor látható, hogy két fő területen szokott jelentkezni a penész. Az előttem szóló csodafestékét ebben a fázisban kihagynám a felsorolásból, mert itt egy masszívan átvizesedett fal kiszárításáról van szó, nem pedig a tökéletesen záródó ablakok miatt feltorlódó páratartalom okozta penészedés megszüntetéséről.


Egyébként ennek a festéknek is van egy ugyanezen az elven működő. Több helyen láttam, sőt rá is kérdeztek nálam is, tegyük fel, vizesedik , penészedik, a fal valahol. Legyen az tégla, vagy bármi. Sokan egyből azon gondolkodnak, hogy ragasszunk rá hungarocellt. Ez talán megnyugtat, de a probléma nem oldódik meg.


Mi talán nem fogjuk látni, de attól még ott lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Népszerű bejegyzések